július 20

Palio (Siena, 2011)
Beküldte fulopagi 2011. 07. 20-n 23:30-kor
 

Imádom a nyarat és imádom Olaszországot, Toszkána pedig  egyszerűen varázslatos! Június végén, július elején két hetet barangoltunk ezen a vidéken. Mindenkinek ajánlom, hogy iktassa be a nyüzsgő tengerparti  nyaralás mellé a csendesebb, de lenyűgöző toszkán táj felfedezését  is.

A gyönyörű toszkán táj

 

A véletlen úgy hozta, hogy sienai tartozkodásunk során éppen a Palio előkészületei zajlottak.

A Paliora készül Siena

Ebben az írásomban  erről az eseményről írok.  Mi is a Palio? Lovas futam, mely során városnegyedek versengenek  minden évben kétszer, júliusban és augusztusban a selyemzászló elnyeréséért. A Palio azonban nemcsak egy napra korlátozódik a sienaiak életében, ők ennek a szellemében élik meg az egész évet. A verseny  előtt 20 nappal sorsolják ki azt a 10 városnegyedet (contrada) a 17-ből, akik az adott futamon indulnak.

A 17 contrata lobogója a Városházán

 A sienaiak ma is nagyon komolyan veszik a contradájukhoz való tartozást és az egész versenyt hatalmas felhajtás előzi meg. A  futam előtti 3. napon adják át a sorshúzás során meghatározott lovakat a városrészeknek, akik részt vesznek a versengésen. Ekkor már mindenki lázban ég, az egész város fellobogózva, az emberek az esélyeket latolgatják, minden a Palio körül forog.

Elvezetik a Contrata számára kisorsolt lovat

Mi is ezen a napon érkeztünk ide. Fantasztikus érzés volt az a  hangulat, ami fogadott bennünket. A Palioig  minden nap kétszer nyilvános próbafutamot tartanak, amely során a lovak és lovasok is megismerik  a pályát, amely a város kagyló alakú főterén körben, a Piazza del Campon,  az erra a célra készített döngölt padlón zajlik. Maga ez a tér is annyira rendhagyó. Elámultam, amikor megláttam. A tér középpontja felé valóban, mint egy igazi kagyló bemélyed. Közben  a versenyt megelőző felvonulásra készülő dobosok és zászlóforgatók is készülnek a nagy napra. Bóklászás közben őket is elnézegettük, mert itt minden az utcákon, a tereken zajlik. 

A legkisebbek is gyakorolnak

A "kisdobos"

  A próbafutamokat nagy érdeklődés kiséri,  a szurkolók is hangolnak  a főelőadásra.

Megérkezett a "keménymag" a térre :)

 

Vezérszurkolók

A próbákat kora délelőtt és késő délután tartják, sajnos az egyiket elmosta egy zápor. A versenyt megelőző nap pedig az egyik ló olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy elpusztult.

Elmosta a zápor a futamot

 Mélyen megérintett ez az esemény, mert bár a bukás a tér másik felén történt, de a lovat végül  elöttem tudták csak megfogni (mondanom sem kell,  a próbát lefújták). Szemeiben kiült a sokkos állapot, a félelem. Mindenki megzavarodott, sírtak az emberek, fájdalmuknak, elkeseredettségüknek adtak hangot. Siratták a lovat, illetve a ló contradájának lakói a reményeik elvesztését is.

A tragikus baleset utáni döbbenet pillanatai

 

 A másnapi lapok csak erről szóltak. Megéri-e az áldozat, mert bár szigorítottak a szabályokon, azóta is történnek hasonló balesetek. A pálya végzetes lehet a lovak számára, veszélyes a lovasoknak, és a tér közepén lévő nézőknek is. 

Egy szerencsésen végződő bukás

 

A futam

 Másnap mi  továbbutaztunk. A híradásokból hallottam, hogy a Palio rendben lezajlott, végül Mississippi nyert.  A  végső megmérettetés a Palio, mindössze  pár percig tart, 3 kört kell megtenniük a közel 1000 m-es pályán a lovaknak. 

Érdekesség, hogy a ló célba érkezése számít, tehát a lovasa nélkül elsőként befutó ló  győzelmet hoz a városnegyedének. Aztán elkezdődik az ünneplés. A győztes  városrész megkapja a díjat, a lovat körbehordozzák a városon az éljenző tömeg kíséretében. Egész őszig eltart ez a győzelmi mámor, amikor is valamikor októberben győzedelmi vacsorában csúcsosodik ki, amelyen többezer városnegyedlakó vesz részt, díszhelyen természetesen a diadalmat hozó lóval.

.

Az  alábbi linkekre kattintva további képeket láthatsz a Palioról és Toszkánáról:

link

link2

 

április 25

Húsvét
Beküldte fulopagi 2011. 04. 25-n 22:49-kor

Hollókő Húsvét Vasárnap 2011 április 24.

Beküldte fulopagi 2011. 04. 3-n 09:24-kor

 

 

április 2

Párnacsata 2011
Beküldte fulopagi 2011. 04. 2-n 00:28-kor

Nemzetközi Párnacsata Nap Budapest Fővám tér – International Pillow Fight Day 2011.04.02.

 

 

Beküldte fulopagi 2011. 03. 8-n 22:19-kor

Március 6-án Farsangvasárnapra látogattunk el Mohácsra megnézni a búsójárást, mely télűző, tavaszköszöntő, termékenységet varázsló népszokás, amely 2009-ben felkerült az Emberiség Szellemi Világörökségeinek listájára.

Reggel még szállingózó hóeseésben indultunk el, de délutánra kisütött a nap, tehát sikerült elűzni a telet, és elkezdődött a tavasz.

A  Mohácsi-sziget felöl érkeztek meg a rémisztő ördögök.

 

                  

A busók  a hagyomány szerint szőrével kifordított rövid birkabundát, viselnek,  melyet marhakötél, vagy öv fog össze, ezen marhakolompok lógnak. Szalmával kitömött gatyát, gyapjúból kötött női bütykösharisnyát viselnek  lábukon bocskort vagy csizmát  hordanak.

    Csupafog 

A Koló tér környékén gyülekeztek a busók és farsangi csoportok.                                 

          

  

    

            

                  

                

           

Ágyúdörgéssel riogatták a telet a Kóló téren.

         

       

 Indul a menet, a  farsangi csoportok elindulnak a Széchenyi térre.

         

            

         

         

          

                   

 Néhány busó díszítésként paprika- ill. pattogatottkukorica-füzért lógat magára.

         

Itt már hömpölyög a tömeg a busók nyomában a Főtér felé.

        

          

 Megérkeztek a busók a Főtérre, elkezdődött a farsangi vígasság, ahol először a Mladi Mombci népcsoport vezetésével búsóavatást tartottak. Minden évben egy fiatal legény egy szertartásnak a keretében kapja meg igazi felnőtt álarcát, amit Mohács város polgármestere ad át.  

          

           

    

A téren folyt a vígasság, farsangolt a sokadalom.

    

Dörgött az ágyú, menekült a tél.

    

A nagymáglya meggyújtása a Vidák csoport feladata, ők a busójárás legnépesebb csoportja. 

    

 

 

 

Beküldte fulopagi 2011. 03. 4-n 23:13-kor

Március, akkor irány a Hungexpo, ahol a legnagyobb turisztikai kiállítást rendezik meg minden évben. Bár idén a hőmérő még fagypont alatt van az utóbbi napokban, de azért nem árt időben készülni a nyárra, és jól is esik egy kicsit elidőzni a nyári hangulatban.
A kiállítás belföldi díszvendége 2011-ben Győr városa, külföldi diszvendégként pedig Indiát köszönthetjük hazánkban. Megtekinthetjük a Himálája Expot, amely egyenesen Franciaországból érkezett hozzánk, hogy bemutassa a Himalája felfedezésének történetét.
Persze a kiállítás elsődlegesen a külföldi és belföldi utazási irodák seregszemléje,  óriási a kínálat, kedvezményes utazási ajánlatokat és előfoglalási kedvezményeket kínálnak a közönségnek. A vásár vasárnapig tart, a szinpadokon is változatos program várja az érdeklődő látogatókat, tehát aki teheti, menjen és kalandozzon a vásárban! Végezetül pár fotó ízelítőként, amelyek a  március 3-ai szakmai napon készültek.

 

 

 

 

 

 

 

február 20

WAMP februárban
Beküldte fulopagi 2011. 02. 20-n 22:34-kor

    

Végre itt az év első WAMP dizájnvására!  Mi is az a WAMP? Wasárnapi Művész Piac ,  jellemzően  „ Wagány, Aranyos, Más, Pofátlan”, ahol első az egyediség.  „WAMP-ra járni életforma, habitus, stílus kérdése. A törzsvevők […] szinte már jól ismerik egymást. Művészpalánták, egyetemisták, Magyarországon élő külföldiek, fiatal nők, családanyák gyerekekkel és turisták a rendszeres látogatók.” – kulturpart.hu oldal.         

 A bejáratnál a decemberi hagyományt követve gasztrostandok fogadtak, különleges cukrászati remekek, lekvárok, pékáruk, sajtok, inyenceknek való olasz szalámik, sonkák, olívabogyó, csokoládék, borok,  szarvasgomba…         

 A WAMP-ban  az is jó,  amellett, hogy válogathatsz a szebbnél szebb termékek között, megismerheted a tervezőt, a készítőt. Jó megállni, bámészkodni, forgatni a kezedben az apró tárgyakat, ékszereket, táskákat, ruhákat, kerámiát, és közben elbeszélgetni az alkotóval, aki örömmel avat be a tárgyak keletkezésének történetébe.             

A mai alkalommal Lantos István fotóinak nézegetésébe merültem el, akivel végül hosszasan elbeszélgettem. Gyönyörű monochrom képei Budapestről ábrázol egyedi, varázslatos látképeket. Nagyon örülök, hogy megismerhettem Őt és munkáját.             

A rengeteg különleges ékszert kiállítók közül most engem Visy Dóra kollekciója fogott meg legjobban, ahogy kiderült nem véletlen, mert míg megcsodáltam a gyűrűket, nyakékeket, függőket, elmondta, hogy elnyerte az Év Pályakezdője díjat, valamint az itt kiállított darabok közül kettőt megvásárolt a Műcsarnok, ahol a közeljövőben a MADEINHUNGARY részen   látható is lesz a nagyközönség számára. Ezúton is gratulálok neki a sikerhez!             

Kecsketej szappanok     

Persze számos tervező darabját kiemelhetném, mert tényleg igazán széles a paletta, több stílus megtalálható, tehát bizton állíthatom, hogy mindenki megtalálja magának azt a kincset, amire már titkon régóta vágyott. Tehát szerencse fel, és találkozunk márciusban a következő WAMP-on!            

       

              

Beküldte fulopagi 2011. 02. 6-n 23:14-kor

Budapest legnagyobb téli szabadtéri vásárának ígérték a szervezők a február első hétvégéjére megszervezett Mangalica Fesztivált, azonban egy kellemes napsütéses,  lágy szellővel tarkított tavasznyitó rendezvény kerekedett belőle, aminek valljuk be, mindannyian nagyon örültünk.

Mi vasárnap kora délután indultunk a Városliget felé, ahova már a szélén ki lehetett volna rakni a megtelt táblát. A szikrázó napsütésben szinte fél Budapest kilátogatott a parkba, illetve környékére. A padokon trécselő nénik, összebújt párok sütkéreztek, gyerekek élvezték a friss levegőt a játszótereken, a csónakázó tó környékén bámészkodó emberek etették a kacsákat, vidám nevetés hangja töltötte be az egész teret.

Vajdahunyad várához közeledve egyre sűrűsödött a tömeg, a bejárathoz vezető út mentén kézművesek kínálgatták már portékáikat. Volt itt minden, ami általában a vásárokon megjelenik, nekem újdonságként talán a kecsketejes krémeket és tisztálkodási termékeket áruló stand volt. Egy normál méretű szappant, aminek állítólagos kecsketej tartalma 60% volt 800 Ft-ért adtak.

A vár kapun belépve már tényleg hömpölygött a tömeg a belső udvarban, ahol már elsősorban a gasztronómiai élvezeteknek jutott az elsőbbség. Finom illatok keringtek a levegőben, sült gesztenye, kürtöskalács, mini fánkok, forralt bor, megannyi finom nyalánkság fogadta a belépőt.

Hömpölygő áradatJobbra a színpad, igaz, még csendesen megbújt a tömegben, balra a sarkon a kápolna tőszomszédságában kovács izzította a tüzet, ütötte a vasat, és még valódi üzlet is köttetett, míg ott jártunk.

Tovább haladva jópofa logikai játékokat próbálgattak lelkes fiatalok, majd lassan elérkeztünk az  mangalica rajongók igazi Kánaánjába. Hosszú sorban kínálgatták a sült kolbászt, hurkát, tarját, csülköt, megannyi finomság sercegett a forró serpenyőkben. Én nem vagyok igazán hús rajongó, és többnyire a tollas, repülő, vagy a vízben ficánkoló fehérje származékokat részesítem előnybe.

De itt, talpán legyen még egy vegetáriánus is, aki nem vesz a szájába egy falatot sem, hiszen nem lehetett ellenállni ezeknek nyálösszefuttató étkeknek. Igaz, sok esély sem volt rá, hogy ízlése szerint találjon magának ennivalót, hacsak nem a hagymás krumpli, no meg a savanyúságok.

Hosszú sorban kígyóztak a sorok, türelmesen várakoztak az emberek, hogy megkaphassák a hőn áhított gőzölgő, frissen sütött pecsenyéjüket, középen az asztalok széles sora mellett pedig vígan falatoztak már a szerencsések. A színpadon zenészek húzták a nótát kísérőként, igazán jó volt a hangulat.

Tovább haladva értünk el a portékáikat kínáló gazdákhoz, ahol is több mint 30 termelő kínálta a füstölt sonkát, kolbászt, szalonnát. Csillogó, győztes serlegek hirdették a gazdaságok eredményeit, büszke tulajdonosok kínálgatták kóstolásra áruikat. Persze mi sem távoztunk üres kézzel, pár kolbász, és házi májas lett a zsákmányunk.

Egy utcában hazai sajtkészítők rakodták ki a változatos ízű tejtermékeiket, már a kóstolgatásban jól lehetett lakni. Igaz itt azért nem a francia sajt különlegességek versenyeztek, de azért rátaláltunk jó pár igazi csemegére.

Visszafelé negyedórás várakozást követően mi is választottunk a frissensültekből, majd egy csendesebb parki padot, asztalt választva a Szécsényi fürdő közelében, elfogyasztottuk a mennyei falatokat. Tökéletes nap volt, megcsodáltam a lemenő nap utolsó fényeit, ahogy végig siklik a vár falain, majd ahogy lassan, lustán eltűnik a napkorong a Hősök tere mögött.