július 20

Palio (Siena, 2011)
Posted on július 20th, 2011 at 11:30 DU. by fulopagi
 

Imádom a nyarat és imádom Olaszországot, Toszkána pedig  egyszerűen varázslatos! Június végén, július elején két hetet barangoltunk ezen a vidéken. Mindenkinek ajánlom, hogy iktassa be a nyüzsgő tengerparti  nyaralás mellé a csendesebb, de lenyűgöző toszkán táj felfedezését  is.

A gyönyörű toszkán táj

 

A véletlen úgy hozta, hogy sienai tartozkodásunk során éppen a Palio előkészületei zajlottak.

A Paliora készül Siena

Ebben az írásomban  erről az eseményről írok.  Mi is a Palio? Lovas futam, mely során városnegyedek versengenek  minden évben kétszer, júliusban és augusztusban a selyemzászló elnyeréséért. A Palio azonban nemcsak egy napra korlátozódik a sienaiak életében, ők ennek a szellemében élik meg az egész évet. A verseny  előtt 20 nappal sorsolják ki azt a 10 városnegyedet (contrada) a 17-ből, akik az adott futamon indulnak.

A 17 contrata lobogója a Városházán

 A sienaiak ma is nagyon komolyan veszik a contradájukhoz való tartozást és az egész versenyt hatalmas felhajtás előzi meg. A  futam előtti 3. napon adják át a sorshúzás során meghatározott lovakat a városrészeknek, akik részt vesznek a versengésen. Ekkor már mindenki lázban ég, az egész város fellobogózva, az emberek az esélyeket latolgatják, minden a Palio körül forog.

Elvezetik a Contrata számára kisorsolt lovat

Mi is ezen a napon érkeztünk ide. Fantasztikus érzés volt az a  hangulat, ami fogadott bennünket. A Palioig  minden nap kétszer nyilvános próbafutamot tartanak, amely során a lovak és lovasok is megismerik  a pályát, amely a város kagyló alakú főterén körben, a Piazza del Campon,  az erra a célra készített döngölt padlón zajlik. Maga ez a tér is annyira rendhagyó. Elámultam, amikor megláttam. A tér középpontja felé valóban, mint egy igazi kagyló bemélyed. Közben  a versenyt megelőző felvonulásra készülő dobosok és zászlóforgatók is készülnek a nagy napra. Bóklászás közben őket is elnézegettük, mert itt minden az utcákon, a tereken zajlik. 

A legkisebbek is gyakorolnak

A "kisdobos"

  A próbafutamokat nagy érdeklődés kiséri,  a szurkolók is hangolnak  a főelőadásra.

Megérkezett a "keménymag" a térre :)

 

Vezérszurkolók

A próbákat kora délelőtt és késő délután tartják, sajnos az egyiket elmosta egy zápor. A versenyt megelőző nap pedig az egyik ló olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy elpusztult.

Elmosta a zápor a futamot

 Mélyen megérintett ez az esemény, mert bár a bukás a tér másik felén történt, de a lovat végül  elöttem tudták csak megfogni (mondanom sem kell,  a próbát lefújták). Szemeiben kiült a sokkos állapot, a félelem. Mindenki megzavarodott, sírtak az emberek, fájdalmuknak, elkeseredettségüknek adtak hangot. Siratták a lovat, illetve a ló contradájának lakói a reményeik elvesztését is.

A tragikus baleset utáni döbbenet pillanatai

 

 A másnapi lapok csak erről szóltak. Megéri-e az áldozat, mert bár szigorítottak a szabályokon, azóta is történnek hasonló balesetek. A pálya végzetes lehet a lovak számára, veszélyes a lovasoknak, és a tér közepén lévő nézőknek is. 

Egy szerencsésen végződő bukás

 

A futam

 Másnap mi  továbbutaztunk. A híradásokból hallottam, hogy a Palio rendben lezajlott, végül Mississippi nyert.  A  végső megmérettetés a Palio, mindössze  pár percig tart, 3 kört kell megtenniük a közel 1000 m-es pályán a lovaknak. 

Érdekesség, hogy a ló célba érkezése számít, tehát a lovasa nélkül elsőként befutó ló  győzelmet hoz a városnegyedének. Aztán elkezdődik az ünneplés. A győztes  városrész megkapja a díjat, a lovat körbehordozzák a városon az éljenző tömeg kíséretében. Egész őszig eltart ez a győzelmi mámor, amikor is valamikor októberben győzedelmi vacsorában csúcsosodik ki, amelyen többezer városnegyedlakó vesz részt, díszhelyen természetesen a diadalmat hozó lóval.

.

Az  alábbi linkekre kattintva további képeket láthatsz a Palioról és Toszkánáról:

link

link2

 

Posted on május 21st, 2011 at 9:11 DE. by fulopagi

 

Áprily Lajos

Felhőt szerettem nézni

.

Felhőt szerettem nézni, mint a pásztor,
ki tekintetét fenn legelteti,
míg nyáját rablótól, farkas-marástól
éber kutyája lenn őrizgeti.

.

Örült, hogy égi formákat figyelhet,
kék réteken vonuló nyájakat,
havas hegyet, hullámot, női mellet,
s vihart, ha jött a felleg-áradat.

.

április 25

Húsvét
Posted on április 25th, 2011 at 10:49 DU. by fulopagi

Hollókő Húsvét Vasárnap 2011 április 24.

Posted on április 3rd, 2011 at 9:24 DE. by fulopagi

 

 

április 2

Párnacsata 2011
Posted on április 2nd, 2011 at 12:28 DE. by fulopagi

Nemzetközi Párnacsata Nap Budapest Fővám tér – International Pillow Fight Day 2011.04.02.

 

 

Posted on március 28th, 2011 at 7:27 DU. by fulopagi

Velence, vagy inkább Venezia, ki ne vágyna ide legalább egyszer életében, a lagunák városába? Amikor Olaszországban járunk  szinte mindig úgy szervezzük az utunkat,  hogy hacsak egy villámlátogatásra is, de érezzük a város egyedülálló,  különleges lüktetését.  Amikor a szárazföldet és Velencét összekötő töltésen haladunk a város felé, már akkor érzem az izgalmat, hogy ismét felfedezhetek valami újat a városban. Már első alkalommal, amikor itt jártam – jó két évtizede – éreztem, hogy nem utoljára járok itt, és nem kell sietve vigigrohanni, időt kell hagyni a lassú megismeréshez. Minden évszakban mást mutat,  a nyári túristaszezon, vagy a farsang idején februárban persze zsúfolásig tele  látogatókkal, és a velenceiek ilyenkor visszahúzódnak.  Ekkor is érdemes azért korán felkelni, és akkor sétát tenni, mert akkor láthatjuk igazán, ahogy ébredezik a város.

 

Velence / Olaszország bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Posted on március 14th, 2011 at 11:54 DU. by fulopagi

Egy délutánra visszaváltoztunk gyermekké, amikor nagy sétát tettünk a Nyíregyháza melletti Állatparkban. A várostól 5 km-re fekvő sóstói üdülőövezetben helyezkedik el, egy 32 hektáros tölgyerdőben. Közel 320 faj egyedeit láthatja itt a közönség. A Park Magyarország második legnagyobb állatbemutatója és egyben legnagyobb vidéki állatbemutatója.

A szép tavaszias idő sok látogatót vonzott a parkba, amely azonban még nem igazán készült fel a fogadásunkra. Nagyon magán viselte a tél, az olvadás és az esőzések nyomait. A terület egy részét még mindig víz borította. Elég kopár így március elején még, gyakran kerülgetni kellett a pocsolyákat, illetve a sártól nem lehetett a kifutókat egykönnyen megközelíteni. Persze, ezt inkább az adott időjárási helyzet rovására kell írni, ettől eltekintve igazán kellemes időt töltöttünk a parkban. Aki teheti, egy szép májusi, vagy júniusi hétvégén látogasson el ide, és bízvást maradéktalanul élvezni fogja a kiruccanást!

 

 

 

 

 

 

 

Posted on március 8th, 2011 at 10:19 DU. by fulopagi

Március 6-án Farsangvasárnapra látogattunk el Mohácsra megnézni a búsójárást, mely télűző, tavaszköszöntő, termékenységet varázsló népszokás, amely 2009-ben felkerült az Emberiség Szellemi Világörökségeinek listájára.

Reggel még szállingózó hóeseésben indultunk el, de délutánra kisütött a nap, tehát sikerült elűzni a telet, és elkezdődött a tavasz.

A  Mohácsi-sziget felöl érkeztek meg a rémisztő ördögök.

 

                  

A busók  a hagyomány szerint szőrével kifordított rövid birkabundát, viselnek,  melyet marhakötél, vagy öv fog össze, ezen marhakolompok lógnak. Szalmával kitömött gatyát, gyapjúból kötött női bütykösharisnyát viselnek  lábukon bocskort vagy csizmát  hordanak.

    Csupafog 

A Koló tér környékén gyülekeztek a busók és farsangi csoportok.                                 

          

  

    

            

                  

                

           

Ágyúdörgéssel riogatták a telet a Kóló téren.

         

       

 Indul a menet, a  farsangi csoportok elindulnak a Széchenyi térre.

         

            

         

         

          

                   

 Néhány busó díszítésként paprika- ill. pattogatottkukorica-füzért lógat magára.

         

Itt már hömpölyög a tömeg a busók nyomában a Főtér felé.

        

          

 Megérkeztek a busók a Főtérre, elkezdődött a farsangi vígasság, ahol először a Mladi Mombci népcsoport vezetésével búsóavatást tartottak. Minden évben egy fiatal legény egy szertartásnak a keretében kapja meg igazi felnőtt álarcát, amit Mohács város polgármestere ad át.  

          

           

    

A téren folyt a vígasság, farsangolt a sokadalom.

    

Dörgött az ágyú, menekült a tél.

    

A nagymáglya meggyújtása a Vidák csoport feladata, ők a busójárás legnépesebb csoportja. 

    

 

 

 

március 5

EMPURPLE
Posted on március 5th, 2011 at 11:57 DU. by fulopagi

Február 26. – március 4. között, a Kertész 29 Galériában debütált hazánkban az iráni-perzsa Arghavan Shekari által tervezett Empurple dívatmárka. A kollekció darabjai a művésznő által tervezett, kézi szővésű,  kiváló minőségű gyapjú és selyem anyagból készültek.  India élénk színeiben pompázó ősi perzsa szövetetek harmónikus egységben jelentek meg a modern vonalvezetésű ruhákon. Az egyedi  kollekció több darabját különleges alkalmakkor én is szívesen viselném.

A fotókat a megnyító napján készítettem.

 

 

 

 

 

Posted on március 4th, 2011 at 11:13 DU. by fulopagi

Március, akkor irány a Hungexpo, ahol a legnagyobb turisztikai kiállítást rendezik meg minden évben. Bár idén a hőmérő még fagypont alatt van az utóbbi napokban, de azért nem árt időben készülni a nyárra, és jól is esik egy kicsit elidőzni a nyári hangulatban.
A kiállítás belföldi díszvendége 2011-ben Győr városa, külföldi diszvendégként pedig Indiát köszönthetjük hazánkban. Megtekinthetjük a Himálája Expot, amely egyenesen Franciaországból érkezett hozzánk, hogy bemutassa a Himalája felfedezésének történetét.
Persze a kiállítás elsődlegesen a külföldi és belföldi utazási irodák seregszemléje,  óriási a kínálat, kedvezményes utazási ajánlatokat és előfoglalási kedvezményeket kínálnak a közönségnek. A vásár vasárnapig tart, a szinpadokon is változatos program várja az érdeklődő látogatókat, tehát aki teheti, menjen és kalandozzon a vásárban! Végezetül pár fotó ízelítőként, amelyek a  március 3-ai szakmai napon készültek.

 

 

 

 

 

 

 

Posted on március 2nd, 2011 at 12:35 DE. by fulopagi

Március 1-én, a Merlin Színházban tartotta a Batarita Társulat az Évszakok című előadását, amelyben az Embert ábrázolja, annak rezdüléseit az idő végtelen, változó és megújuló körforgásában.  Batarita egyszemélyben a darab táncosa, koreográfusa, jelmeztervezője is. Ez a darab tulajdonképpen az előző év előadássorozatának  összegzése. A kitűnő zenei aláfestést Kerek Istvánnak köszönhettük.

Az alábbiakban, néhány a fotós főpróbán készült fényképek közül.

  

február 20

WAMP februárban
Posted on február 20th, 2011 at 10:34 DU. by fulopagi

    

Végre itt az év első WAMP dizájnvására!  Mi is az a WAMP? Wasárnapi Művész Piac ,  jellemzően  „ Wagány, Aranyos, Más, Pofátlan”, ahol első az egyediség.  „WAMP-ra járni életforma, habitus, stílus kérdése. A törzsvevők […] szinte már jól ismerik egymást. Művészpalánták, egyetemisták, Magyarországon élő külföldiek, fiatal nők, családanyák gyerekekkel és turisták a rendszeres látogatók.” – kulturpart.hu oldal.         

 A bejáratnál a decemberi hagyományt követve gasztrostandok fogadtak, különleges cukrászati remekek, lekvárok, pékáruk, sajtok, inyenceknek való olasz szalámik, sonkák, olívabogyó, csokoládék, borok,  szarvasgomba…         

 A WAMP-ban  az is jó,  amellett, hogy válogathatsz a szebbnél szebb termékek között, megismerheted a tervezőt, a készítőt. Jó megállni, bámészkodni, forgatni a kezedben az apró tárgyakat, ékszereket, táskákat, ruhákat, kerámiát, és közben elbeszélgetni az alkotóval, aki örömmel avat be a tárgyak keletkezésének történetébe.             

A mai alkalommal Lantos István fotóinak nézegetésébe merültem el, akivel végül hosszasan elbeszélgettem. Gyönyörű monochrom képei Budapestről ábrázol egyedi, varázslatos látképeket. Nagyon örülök, hogy megismerhettem Őt és munkáját.             

A rengeteg különleges ékszert kiállítók közül most engem Visy Dóra kollekciója fogott meg legjobban, ahogy kiderült nem véletlen, mert míg megcsodáltam a gyűrűket, nyakékeket, függőket, elmondta, hogy elnyerte az Év Pályakezdője díjat, valamint az itt kiállított darabok közül kettőt megvásárolt a Műcsarnok, ahol a közeljövőben a MADEINHUNGARY részen   látható is lesz a nagyközönség számára. Ezúton is gratulálok neki a sikerhez!             

Kecsketej szappanok     

Persze számos tervező darabját kiemelhetném, mert tényleg igazán széles a paletta, több stílus megtalálható, tehát bizton állíthatom, hogy mindenki megtalálja magának azt a kincset, amire már titkon régóta vágyott. Tehát szerencse fel, és találkozunk márciusban a következő WAMP-on!            

       

              

Posted on február 6th, 2011 at 11:14 DU. by fulopagi

Budapest legnagyobb téli szabadtéri vásárának ígérték a szervezők a február első hétvégéjére megszervezett Mangalica Fesztivált, azonban egy kellemes napsütéses,  lágy szellővel tarkított tavasznyitó rendezvény kerekedett belőle, aminek valljuk be, mindannyian nagyon örültünk.

Mi vasárnap kora délután indultunk a Városliget felé, ahova már a szélén ki lehetett volna rakni a megtelt táblát. A szikrázó napsütésben szinte fél Budapest kilátogatott a parkba, illetve környékére. A padokon trécselő nénik, összebújt párok sütkéreztek, gyerekek élvezték a friss levegőt a játszótereken, a csónakázó tó környékén bámészkodó emberek etették a kacsákat, vidám nevetés hangja töltötte be az egész teret.

Vajdahunyad várához közeledve egyre sűrűsödött a tömeg, a bejárathoz vezető út mentén kézművesek kínálgatták már portékáikat. Volt itt minden, ami általában a vásárokon megjelenik, nekem újdonságként talán a kecsketejes krémeket és tisztálkodási termékeket áruló stand volt. Egy normál méretű szappant, aminek állítólagos kecsketej tartalma 60% volt 800 Ft-ért adtak.

A vár kapun belépve már tényleg hömpölygött a tömeg a belső udvarban, ahol már elsősorban a gasztronómiai élvezeteknek jutott az elsőbbség. Finom illatok keringtek a levegőben, sült gesztenye, kürtöskalács, mini fánkok, forralt bor, megannyi finom nyalánkság fogadta a belépőt.

Hömpölygő áradatJobbra a színpad, igaz, még csendesen megbújt a tömegben, balra a sarkon a kápolna tőszomszédságában kovács izzította a tüzet, ütötte a vasat, és még valódi üzlet is köttetett, míg ott jártunk.

Tovább haladva jópofa logikai játékokat próbálgattak lelkes fiatalok, majd lassan elérkeztünk az  mangalica rajongók igazi Kánaánjába. Hosszú sorban kínálgatták a sült kolbászt, hurkát, tarját, csülköt, megannyi finomság sercegett a forró serpenyőkben. Én nem vagyok igazán hús rajongó, és többnyire a tollas, repülő, vagy a vízben ficánkoló fehérje származékokat részesítem előnybe.

De itt, talpán legyen még egy vegetáriánus is, aki nem vesz a szájába egy falatot sem, hiszen nem lehetett ellenállni ezeknek nyálösszefuttató étkeknek. Igaz, sok esély sem volt rá, hogy ízlése szerint találjon magának ennivalót, hacsak nem a hagymás krumpli, no meg a savanyúságok.

Hosszú sorban kígyóztak a sorok, türelmesen várakoztak az emberek, hogy megkaphassák a hőn áhított gőzölgő, frissen sütött pecsenyéjüket, középen az asztalok széles sora mellett pedig vígan falatoztak már a szerencsések. A színpadon zenészek húzták a nótát kísérőként, igazán jó volt a hangulat.

Tovább haladva értünk el a portékáikat kínáló gazdákhoz, ahol is több mint 30 termelő kínálta a füstölt sonkát, kolbászt, szalonnát. Csillogó, győztes serlegek hirdették a gazdaságok eredményeit, büszke tulajdonosok kínálgatták kóstolásra áruikat. Persze mi sem távoztunk üres kézzel, pár kolbász, és házi májas lett a zsákmányunk.

Egy utcában hazai sajtkészítők rakodták ki a változatos ízű tejtermékeiket, már a kóstolgatásban jól lehetett lakni. Igaz itt azért nem a francia sajt különlegességek versenyeztek, de azért rátaláltunk jó pár igazi csemegére.

Visszafelé negyedórás várakozást követően mi is választottunk a frissensültekből, majd egy csendesebb parki padot, asztalt választva a Szécsényi fürdő közelében, elfogyasztottuk a mennyei falatokat. Tökéletes nap volt, megcsodáltam a lemenő nap utolsó fényeit, ahogy végig siklik a vár falain, majd ahogy lassan, lustán eltűnik a napkorong a Hősök tere mögött.

Posted on január 25th, 2011 at 10:51 DU. by fulopagi

 

Korábban ugyan olvastam, hallottam, hogy Erdélyben a fennsíkok tisztásain ma is élő mesterség a faszénkészítés, de nem igazán készültem rá, hogy megnézzük, mi is rejlik e mögött. Első találkozásunkat  egy véletlen szerencsének köszönhetem, mert barangolásaink során szeretünk letérni a forgalmas főutakról. Ekkor is egy kis kitérőt terveztünk egy göröngyös úton haladva az erdő mélyébe, amikor egyszer csak a zúgó patak mentén haladva véletlenül pillantottuk meg a faszénégetők táborát a gomolygó fűstön át.  Mélyen lelkembe ívódott ez a náluk töltött pár óra emléke, és elhatároztam, hogy ha máskor visszatérünk erre a földre, feltétlenül felkeressük őket. Nos, másodjára a téli időjárási viszonyok meghiúsították, hogy ugyanoda látogassunk vissza, de végül, Farkaslaka környékén egy könnyebben megközelíthető helyen szintén szénégetőkre bukkantunk.

 

Nem könnyű mesterség a faszénkészítés. Hajnalban kelnek, egész    nap robotolnak a hőségben, a hidegben, füstben. Nappal megrakják a boksát több köbméter bükkfából, vagy tölgyfából, néha gyertyánból. Az akác nem jó, mert a szene pattogós, szétreped apró porrá. A hosszú hasábokra darabolt fát szabályos rendben egymás mellé és egymásra állítgatják. Ez a boksa, amit szénával, majd földdel betakarnak, hogy légtelenül ízzon bent a fa a föld alatt, és szenesedjen. Belsejében üreget hagynak, melyet gyúlékonyabb anyaggal (forgács, fahulladék) töltenek ki. A boksát a tetején keresztül gyújtják meg. Lassan, füst nélkül, gőzölögve 8–12 napig izzik. Ezután a földet lehúzzák róla, és szénporral betakarják, hogy teljesen kialudjon. Így készül a faszén.

 

„Kívül csak kormol, pipál, belül azonban izzik, eleven tűz az egész, pont olyan, mint a szénégető” A boksából a szenet korán kell kiszedni, mert napközben már elviselhetetlen meleg. Nappal megrakják az újat, estére ledöngölik, majd begyújtják. A boksát éjjel-nappal őrizni kell, minden két órában megnézik, ledöngölik, járják a facipős táncot. Járják, ropják, pedig zene sincs hozzá valami belül dübörög a szénégetőben, annak ritmusára mozog a boksa tetején. Nehéz tánc ez, de mégis légies, könnyed mozdulatokkal művelik. Óvatosan, mert ha a boksa beszakad, akkor a faszéntáncosnak már csengettek is. Nem sok esélye van a túlélésre, hiszen a kúp belseje négyezer fokon izzik.

 

A szénégetők nem szószátyárok, halk szavú emberek, csak nyelik a füstöt, teszik a dolgukat. A ruhájuk, bőrük egyaránt ragad a koromtól, csak szemük fehérje villog arcukban.

Minden mozdulatuk szinte rituális, nem erőből, hanem rutinból származik. Ragadnak a koromtól, na meg az izzadságtól, de a boksák szépen pipálnak, csendben, nem nagy füsttel.  Kemény kenyérkereset ez, a szénégetők hagyományozzák a tudományt, apáról fiúra száll a mesterség. Egy-egy boksa nyáron három hétig is ég.

 Ha hűvös idő van, akkor hamarabb elkészül, jobb is a szén minősége. Azt, hogy mennyi szén jön ki egy boksából, előre nem lehet tudni. Boksája válogatja, attól függ, mennyi és milyen faanyagot raknak bele.

A faszenet kis zsákokba csomagolva szállítják el. Régebben városról-városra, faluról-falura jártak a faszenes szekerek, árujukat kovácsok, lakatosok, bádogosok fémek izzításához és más kisiparosok, valamint háziasszonyok vasaláshoz vásárolták.   Ma már tehergépkocsikra pakolják az árut, amelyet elsősorban külföldre szállítanak. Németországba viszik ki a kiváló mínőségű faszenet, na meg a benzínkutaknál árusítanak belőle.

/Hajdú Sándor: Fekete Arany cikkének felhasználásával/

 

Dávid József

A szénégető tükre     

Itt, a hegyen, oly nyugodtak az álmok.                
a sötétre vigyáznak gyémánt csillagok.
a világ zaja oly távol, szuszog egy toboz,
a fák között egy-egy farkas galopp.
egyszer csak kinyitja szemét a hajnal.
pilláin még ül egy álommanó.
ideje felkelni hétalvók,
dalol egy fenyőrigó.
a szénégető is ébred,
étele szikkadt kenyér.
korsóban bőzsírú tejfel,
korgó gyomor épp enni kér.       
boksából hófehér füst száll,
izzik a fenyők java.
ott, bent reccsen a hasáb,
izzó szenes-szimfónia.                         
aranymálinkó röppen az ágról.
tűzszíne már messzire jár.
a tisztáson körben a boksák,
jelzik, hogy hol a határ.
a szénégető egyedül él itt.
nem hiányzik az ember szava.
fapapucsban őrzi a tüzet,
zenéje a lombok dala.
a város oly messze a völgyben.

a völgy felett ködpaplan ül.                 
homályos, távoli képek,
egy asszony fotója legfelül.
közben megnézi újra tüzet.
jó-e az összes rakat?
arca fekete, akár egy néger,
egy hargitai dísz-kirakat.
még emlékszik a nő szemére.
volt oly gyönyörű szép.
álmában már ritkán visszajáró,
feledésbe öltözött kép.
elkészült immár a szén is.
patak vize fénylő tükör.
tisztára mossa sötét testét,
elment a múlt, és jön a jövő.

Posted on január 11th, 2011 at 2:11 DU. by fulopagi

 

Előző évben nyáron fedeztük fel Erdélyországot először, bár szívünkben már évek óta készültük bejárni gyönyörű tájait. Őrökre szívünkbe zártuk e Tündérországot, oly annyira, hogy aztán többször is visszalátogattunk e varázslatos vidékre. Életre szóló, felejthetetlen élményeket nyújtó kirándulásokat tettünk Székelyföldön, Hargitán, a Gyimesekben. Hegyeket átszelő szorosok, hullámos dombhátak, széles völgyek, lankás legelőkön pásztorok nyájaikkal, csobogó patakok, szépséges tavak, hűs források, lebukó nap a zord havasok felett, mind megannyi csoda várt ránk.

 

Kívánom, hogy minden hazánkban élő magyar legalább egyszer látogasson el ide, és ismerje meg az erdélyi ember büszke, olykor dacos, de mindig őszinte, nyílt, befogadó lelkületét!

 

  Szóljanak a továbbiakban Wass Albert, a trianoni magyarság nemzedékének meghatározó alakjának szavai helyettem.

 „Amikor én kimondom ezt a szót, hogy „Erdély”, ebben benne van minden: a szívem, a lelkem, az agysejtjeim molekulái, mindaz, ami voltam vagyok és leszek, tulipános bölcsőmtől a kopjafáig. Bár életem 83. esztendejéből negyvenötöt idegen földön kellett eltöltenem a történelem rendelése folytán, soha, egyetlen pillanatra sem éreztem magam „leszereltkatonának”, kit esküje már nem kötelez többé. Honából kivert harcos maradtam, akit nem kell eskü kötelezzen hűségre. Véremben van. Minden írásommal, minden beszédemmel, mindég és mindenütt Erdélyért harcoltam. Azért az Erdélyért, melyről tudom, hogy már nem lehet az enyém soha, de még lehet azoké, akik ott maradtak, szenvedtek és hűséggel kitartottak minden gyötrés, megpróbáltatás ellenére is. Minden maradék erőmmel és igyekezetemmel azért küzdök még ma is, hogy Erdély újra az legyen, ami volt: három szabad nép hazája, Isten és ember előtti egyenlőség, a tisztesség és az emberszeretet földje.

Mert Erdély számomra nem csak egy földrajzi egység. Ebben a szóban benne van mindaz, ami igaz, jó és tisztességes. Nem véletlen, hogy a vallásszabadság elsőnek az erdélyi lélekből fakad, mint egy tiszta vizű forrás az életet és igazságot szomjazó emberiség számára. Nem véletlen, hogy válságos időkben a magyar szellemiség mentsvára volt Erdély, a magyar kultúra menedéke, ahol viharban is virágzott a lélek. Erdélyi ember, legyen az magyar, román vagy szász nem téveszti össze a kultúrát a civilizációval, a valóságot a látszattal, a hazafiasságot az elfogultsággal, az igazat a hamissal, a jót a rosszal. Nem véletlen, hogy a román kultúrának is Erdély volt a termőföldje, még azokban az években, melyeket később a politikából burjánzott propaganda az „elnyomás idejének” nevezett el.

Erdély levegőjében van valami láthatatlan, megnevezhetetlen erő, mely mintha a földből sugározna elő, s belenőtt a fákba, hegyekbe, meg az emberi gondolkodásba. Ez az erő csodákra alkalmas. Költőket, tudósokat terem, kik nem hírnevet keresnek, hanem szerényen félrehúzódva a világ zajától élik a maguk alkotó életét, és amit alkotnak, az soha se rontja, de javítja és szépíti a világot. Ha idegen kincskeresők békében hagyják, Erdélyt az emberi lélek virágoskertjévé válik, melynek békés és szelíd összhangját megérzi az átutazó, s örömét leli benne. 

Vannak a világon szebb vidékek. Magosabb hegyek, gazdagabb vizek, fényesebb városok. De békésebb esték, szelídebb szellők, kékebb égbolt, színesebb virágok, békésebb emberek sehol sincsenek Isten szabad ege alatt. De a hangsúly a szabadságon van. Ideje hát, nagyon is ideje, hogy helyrebillenjen a szabadság mérlege Erdély vérrel és könnyel öntözött földje fölött. Ezek a vajúdó idők alkalmat nyújtanak az erdélyi román népnek arra, hogy adósságaikat rendezzék az erdélyi magyarság felé. S ez a vénember bízik abban, és szívből reméli, hogy Erdély románjai eléggé erdélyiek hogy végre-valahára megalkothassanak egy olyan pompás kis országot, melynek minden fiára egyformán süt a nap, s melynek háromnyelvű népe békés egységben élve, mindegyik a maga kultúráján keresztül közelítheti meg Isten országát.”

 

Erdély a megnevezhetetlen erő

Posted on január 4th, 2011 at 1:32 DU. by fulopagi

Elnémult a kis patak                                                

elakadt a hangja,

jég födte be s a jeget

öles hó takarja.

Azt se tudnád, hol lehet,

merre volt a medre,

partja közét a nagy hó

színültig befedte.

De a füzek, az öreg

girbe-gurba strázsák,

 az elnémult patakot

télen is vigyázzák.

Ösvény is fut rajta friss,

naponta-vert ösvény,

hogyha volna korcsolyám,

magam is felkötném.

Beállnék a gyermekek

vidám seregébe,

s tavaszt-hozó verseket

karcolnék a jégre.

/Kányádi Sándor/

A fagykristályoknak számos megjelenési formája létezik, ide tartozik például a dér, a zúzmara és a jégvirág is. A hókristályokhoz hasonlóan a fagykristályok is közvetlenül a levegőben lévő vízgőzből fagynak ki, a folyadékállapotot kihagyva történik a halmazállapot-változás. Különbség azonban, hogy míg a hókristályok szabad levegőben, a felhőben képződnek, és hatszöges formát vesznek fel, addig a fagykristályok a felszínen, növényeken vagy tárgyakon kezdenek növekedni, és itt nem jelenik meg a hatszöges alak. A kristályok a felületek egyenetlenségeiben (például növényi szőrök, por, kisebb-nagyobb kidudorodások) indulnak növekedésnek. Előfordulnak hegyes, tűszerű, de lapos vagy négyszögletes kristályok is, változatos mintázatokat alkotva. Hála a természetnek és az időjárásnak, hogy ilyen szépségeket hoz létre.

január 3

– Fa vagyok
Posted on január 3rd, 2011 at 8:48 DE. by fulopagi

Ködöt lehel a virradat                       
s január széljárása zordon.
A szélben hetven ágamat,
koronám hajladozva hordom.
Csúcsaimon ragadozók
települnek le: karmos ölyvek.
Körülöttem nagy köd-folyók
hömpölyögnek alá a völgynek.
Roppantanak szelek, fagyok.
De ha a fény győz, hetven ágam
a sugaraktól megragyog
ködremekelte zúzmarában

/Áprily Lajos/

Posted on december 27th, 2010 at 4:04 DU. by fulopagi

 

Még javában tartott a karácsony, amikor hajnali 3-kor berreget az óra. Borzasztó érzés, amikor éppen álomba merülnél, mert addig járt az agyad, kavarogtak a gondolatok, hogy mindent beraktál-e a csomagba, meg mit hagysz otthon, mit felejthettél még el.

Aztán indulás neki a hóesésben, mert éjjelre megérkezett a mások által oly nagyon várt fehér karácsony is! Az utcánkban mi voltunk az első mohikánok, tulajdonképpen jó volt nézni, ahogy mély nyomott hagyunk a friss hóban.. Az M3 szakaszosan volt takarítva, csúszós-nyálkás szakaszokat hirtelen váltották hófedte csapásnyomok. Aztán beértünk két hókotrót, akik egymás mellett komótosan nyomták el a havat, szép kis konvojt kialakítva maguk mögött, és a hozzánk hasonló, ki tudja mi okból, de elszánt örültek lassú 30-40-es tempóban araszoltak mögöttük. Persze voltak olyanok, akik ki-be vágtak egyik sávból a másikba, beelőzve néhány autóst a kialakult sorban, hát gratulálok az ilyen intelligenciához. Debrecen közelében aztán alábbhagyott a havazás, és már simán haladtunk tovább.

Király-hágó közelében kicsit csúszott az út, de ettől eltekintve rendben haladtunk célunk felé. Aztán egy szerpentines, hegyvidékes szakasz következett. Kapaszkodtunk felfelé, amikor hirtelen egy őz termett a kocsi előtt. Az egész egy pillanat alatt zajlott le, átbújt a korlát alatt, és már az úton is volt. Fékezés, csapódás, az őz kapálózik a földön, pörög ki a lába, mi meredten nézünk előre, akkor vettem észre, hogy a szemben sávban állunk. Őz felugrik, ijedten néz jobbra-balra, aztán uzsgyi fel a hegyoldalon, eltűnik, mintha ott sem lett volna.

Párom kiszállt, szemrevételezte a kocsit, összeszedte a lehulló műanyag darabokat. Gyanús volt neki, hogy folyamatosan megy a ventillátor, de aztán végül továbbindultunk, mert elég pocsék helyen történt az eset, és félő volt, hogy nekünk jön valaki. Pár kilométer megtétele után nyilvánvaló vált, hogy elfolyt a hűtővíz, tehát meg kellett újból állni. Most mit csináljunk, előttünk a hegy még felfelé, inkább visszagurultunk lefelé az utolsó településig, ami szerencsére közel volt.

A falu határában megpillantottam egy nagy autószervizt, ahol persze, csak a biztonsági őr, meg a kutyái fogadtak. Arra jó volt, hogy mutatott egy házat, hova menjünk, ott hátha segítenek. Elindultunk az irány felé, amit mutatott, a sárga ház felé, ott senki, a szomszédos kocsmában viszont nagy volt a forgalom. Párom oda be, jön kifelé egy megtermett úrral, hogy majd az megnézi. Bele is kukkantott, és hát ő is megállapította, hogy bizony az ütődéstől valóban megsérült a hűtő, eldeformálódott, ezt bíz eddig is tudtuk. Vázolta, amit tenni lehet. Hagyjuk az udvarában a kocsit, holnap hoznak bontóból alkatrészt, oszt beszerelik. Itt a közelben van egy panzió ott meg addig elleszünk. Nahát, ezt így elsőre talán azért mégsem, gondolkodjunk azért tovább, hiszen a kocsi tele cuccal, síelésre, szilveszterre, kirándulásra, fotózásra is készültünk. Az ürge nem értette a dolgot, hát az udvarán csak ellesz az a kocsi, volt már nála nagyobb értékű masina is ugyebár. Csak ingattuk a fejünket, hogy ez nem a legjobb megoldás, na aztán ezen jól berágott, hogy mi ilyen bizalmatlanok vagyunk.

Közben jött két másik szaki is, akik szintén belenéztek a kocsiba, majd közölték, hogy nekik otthon van elfekvőben hűtőjük, igaz, hogy nem éppen ehhez a kocsihoz való, de majd valahogy megoldják a problémát, a fölös részeket eldugaszolják, átkötik, nem lesz gond. Ezzel be is pattantak a járgányukba, azzal, hogy mindjárt jönnek vissza. Közben telefonálás haza, hogy mit lehetne tenni. Mondták, hogy amint lehet felveszik a kinti partnerrel a kapcsolatot, és ha megoldható, kiküldenek autómentőt. Közben szakik vissza, ingatták a fejüket, hogy sajna mégsem jó a ketyerűjük, mert itt-ott-amott, szóval sehogy sem stimmel. Végül mégis az lenne jó, ha elgurulnánk abba a panzióba, ott elalszunk, aztán majd holnap szereznek ők hűtőt, nem lesz gond.

Végül megköszöntük a felajánlott segítséget, de mondtuk, hogy egyelőre várakozunk, mert esetleg autómentővel valahogy megoldjuk a dolgot. Telefon újból, megadtuk a pozíciónkat, aztán berendezkedtünk a több órás várakozásra. Ekkor egy kicsit bepánikoltam, mert elképzeltem, hogy itt éjszakázunk a fagyhalálban a kocsiban, egy falu szélén, az ismeretlenben. Na erre az én párom, egyből, hogy ez így nem mehet, megkeressük azt a panziót, a kocsi lehűlt annyira, hogy odáig eldöcögtünk valahogy. A tulajok kedvesek voltak, kaptunk meleg szobát, ők is mondták, bármiben segítenek, de hát elég rosszkor jött ez a szerencsétlenség, mert hát ugye ünnep van, és minden zárva. Én lefeküdtem a finom meleg ágyikóba, és félálomba merültem. Párom közben telefonálgatott, végül már egy itteni képviselővel egyeztetett. A tulajdonos hölgy tolmácsolt neki, mert bizony románul egy szót sem értünk. Egyszer csak jön mosolyogva az én párom, hogy itt az utánfutós kocsi, és már rakják is fel a kocsinkat, és megyünk, mégis ott éjszakázunk Csikszeredán, rendben lesz minden. Ugrottam fel egyből, megköszöntük a szívességüket, nem engedték, hogy kifizessük a szobát, örültek, hogy segíthettek a bajban.

Na, a következő 4 óra azért kemény volt, azt hittem már soha nem érünk oda. Nem tudom milyen kisbusz volt, nem mai darab az biztos, akárhogy fűtött elől, hátra egy foknyi sem jött belőle, lefagytak a lábujjaim. Az utazó sebességünk átlag 30-40 körül mozgott, elkezdett esni a hó, jaj mondom, csak meg ne csússzon most meg ezen a kanyargós,kátyúval tűzdelt úton. Nagyon vidám, kedves pasi volt a sofőr, csak a románon kívül, más nyelven nem beszélt, így a mosolygáson kívül nehezen értettük meg egymást. Aj, mikor megláttam a város fényeit, ahogy ereszkedtünk alá a Hargitán, mintha a mennyország tárult volna elém, hát mégis megérkeztünk! 

december 23

Karácsony
Posted on december 23rd, 2010 at 12:30 DE. by fulopagi

Üzenget a tájnak a tél,                
közeleg a kegyes Karácsony.
Az utolsó megtűrt levél
első cicomája a fákon.
Fácánok, őzek, kósza nyulak
ámuldoznak avítt csodákon:

Békével öltözik a völgy,
csönd gyűlik földünkre, bársony, –
egyszer csak, egyszer, angyalok
szállnak alá zizegő szárnyon,
Fehér lesz, fehér lesz, minden fehér, –
kivirágzik minden madárnyom.

 

/Csanádi Imre: Karácsonyi angyalok/

szeptember 4

Korondon jártam
Posted on szeptember 4th, 2010 at 10:23 DU. by fulopagi

Korondon ősi hagyományai vannak a fazekasságnak. Sokan Európa egyik legjelentősebb fazekas központjának tartják. A fazekasság a középkortól nőtt iparággá. A korondiak máz nélküli edényeknek sokféle változatát készítik, melyek jól bevált főzőedények. A fazekasság létalapját a falu nyugati határán, a Szakadát-patak bal partján előforduló szürke pala (agyag) képezi. A fazekasság mar hosszú idők óta jelen van a falu életében, amely apáról fiúra öröklődik. A korondi kerámia hírnevének köszönhetően a főút mentén árus árus hátán kínálja portékáit. Ha azonban valódi helyi népművészeti terméket szeretnél vásárolni, érdemes elkalandozni a kis utcákban, és olyan üzletet keresni, amely egyben fazekas műhely is. Nem utolsó érv emellett, hogy helyben megtekintheted a méltán híres korondi kerámia készítésének munkafázisait.

                

Tányérszemű

óriásé ez a

föld,

korongostól,

ki parazsat
                      
fúj

a holtszén-éjbe,

hogy bujkáló

tűzvirággal

oltsa éhét

a kemence.

/Ambrus Lajos: Kerámia/